Doen!

Ken je het gevoel wanneer je jezelf hebt overtroffen, een prachtige sportprestatie hebt neergezet, je gestopt bent met “slechte” gewoonten, gegaan bent voor een andere functie en nieuwe wegen hebt ontdekt?

Precies. Het gevoel dat je leeft, sterk en krachtig bent. Elke keer wanneer je iets nieuws of anders doet, wordt er een nieuwe verbinding in je brein ontwikkeld. Hoe meer verbindingen jij ontwikkelt, hoe meer je leert, hoe meer kansen en mogelijkheden je creëert voor jezelf.

Hoe komt het dan dat we dat zo weinig doen, vastlopen of zaken uitstellen? Simpel. Je hebt gewoon nog geen andere “wegen en verbindingen” ontwikkeld op dat gebied. We blijven liever in onze veilige, vertrouwde comfort zone. Terwijl de magic…. juist daarbuiten plaatsvindt;) Daar waar jij jezelf op grote hoogte brengt. Als je iets anders wilt, zul je het anders moeten doen. Verlaat bewust je comfortzone. Begin met iets kleins. Wacht niet af tot je door situaties wordt gedwongen: creëer ze zelf. Loop of fiets een andere route naar kantoor en neem een keer de trap in plaats van de lift. Doe iedere dag iets dat je nooit eerder gedaan hebt. Stretch jezelf.

Zo ontwikkel je veerkracht en weerbaarheid om om te gaan met veranderingen en het vermogen zelf veranderingen te bewerkstelligen. Waag eens een gokje en experimenteer. Er is geen falen alleen feedforward. Zie je op tegen praten in het openbaar of om voor groepen te staan? Geen probleem. Oefen in en voor kleine groepjes. Zo bouw je aan “lef” en overwin je je angsten. Als je elke dag vijf minuten je succes visualiseert, word je vanzelf geneigd wat meer risico’s te nemen om dat succes te bereiken.

Gebruik daarbij je fantasie. We kiezen vaak onze vrienden en kennissen op basis van wat we gemeen hebben. Prikkel jezelf en kies eens iemand die net wat gekker is dan jij, of juist wat voorzichtiger. Dat kan ook op je werk. Wees open-minded en observeer zijn of haar gedrag; zie voordelen in plaats van vooroordelen. De nieuwe inzichten zullen je verwonderen. Zie je ergens tegen op? Vraag jezelf dan af of het werkelijk zo moeilijk is als je denkt. Ga op onderzoek, vergaar informatie en lees je in. Lees en luister ook naar succesverhalen van anderen die het al bereikt hebben en vraag hoe ze dat hebben gedaan. Leer ervan en verlaag voor jezelf de drempel om ervoor te gaan! Kies voor de Gieben slogan: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik weet zeker dat ik het kan!” [Kirsten Gieben]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *