Just breathe!

Ademhalen, we doen het onbewust. Een natuurlijk mechanisme en onlosmakelijk verbonden met leven. Toch vraagt het soms speciale aandacht.

Ademhalen is een onderdeel van onze houdings- en bewegingspatronen en is daarmee van invloed op ons lichamelijk en geestelijk functioneren. Een goede ademhaling is dus essentieel. Niet alleen om je lekker te voelen in je lijf en koppie maar ook om optimaal te presteren.

Toch blijkt het in de praktijk helemaal niet zo eenvoudig. Een groot aantal mensen ademt via de borst in plaats van buik. Ik betrap me er helaas ook geregeld op;) De reden dat veel mensen via de borst ademen kan iets triviaals zijn zoals spanning voor een meeting of presentatie, dat herkennen we toch allemaal? Precies. Vaak ligt de oorzaak wat dieper en ademt men via de borst om niet het gevoel te willen ervaren dat nu eenmaal in de buik zit. Gevoel van pijn, verdriet, onmacht, maar ook streberigheid en perfectionisme kunnen leiden tot een onbewuste verandering van je ademhalingspatroon. Zeer menselijk en kan erg effectief en functioneel zijn geweest.

De vraag is alleen of die manier van ademhalen je vandaag en in de toekomst nog dient? Het goede nieuws: je kunt iedere dag besluiten het anders te gaan doen:) Bewustwording van je ademhaling is dan stap één. Wanneer je in rust bent, adem dan in via je buik naar je borst. Enkel ademhalen via je borst kost meer energie, er zijn namelijk meer spieren bij betrokken en het is een meer oppervlakkige ademhaling. Let daarbij op dat je via je neus in en uitademt. Je neus filtert de lucht en zorgt ervoor dat de lucht meer aansluit bij je lichaamstemperatuur.

Ben je gespannen of gestrest? Geen nood. Adem eens diep in en uit via je buik. Waarbij je uitademing minimaal twee keer zo langzaam is dan je inademing. Bij stress is uitademen via de mond gewenst omdat je daarmee bewuster spanning kan los laten. Handig bij de wat mindere momenten op een dag of je werk bijvoorbeeld;) Het volgen van een ademhalingssessie is trouwens ook erg effectief bij het oplossen van trauma’s en zeker de moeite waard wanneer je het gevoel hebt dat je met “veel” onverwerkte emoties rond loopt waardoor je niet via je buik ademt. Tevens een mooie manier om je bewustzijn te verruimen en je creativiteit te activeren. Getriggerd en nieuwsgierig? Volg eens een ademhalingssessie en ervaar wat het met jou doet. Succes verzekerd! [Kirsten Gieben]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *