Klaar voor verandering?

Alles om ons heen in de wereld verandert. Neem het klimaat, de snelheid waarin de technologie zich ontwikkelt en een hele nieuwe generatie kinderen met prachtige eigenschappen die staan te popelen om de nieuwe tijd te leven. Veranderen is voor hen vanzelfsprekend.

Deze tijd vraagt van ons allemaal veranderbereidheid. Een tijd die ons uitdaagt ons hart te volgen. Ja ook in ons werk;) Een tijd die bestaande dogma’s in twijfel trekt en je zal uitdagen te kijken naar wat voor jou “echt” en “goed” voelt. Spannend en leuk!

Verandering speelt ook binnen bedrijven, overheidsinstellingen en andere organisaties. Dat vergt van medewerkers flexibel en ander(nieuw) gedrag. Hoe breng je verandering in je gedrag eigenlijk tot stand? Alles begint in je brein. Zelfs het voornemen om meer vanuit je hart en gevoel te leven begint -hoe paradoxaal ook:)- in je neo-cortex, ook wel het meest recente deel van ons brein. We noemen dit deel ook wel de verhalenmaker. Het verzint overal verhaaltjes bij en komt met allerlei verklaringen en ideeën:) Daaronder ligt het zoogdierenbrein; ook wel het emotionele brein genoemd. Deze ontstond zo’n 2 miljoen jaar geleden en is gericht op het vermijden van pijn en krijgen van plezier. Deze wil graag beloond worden. Ons oudste deel daaronder, is het reptielenbrein. Deze is 5 miljoen jaar geleden ontstaan en is gericht op overleven. Het is onze automatische piloot waar ingesleten gedrag ligt opgeslagen en houdt van routine.

Nieuw gedrag wordt uiteindelijk (bij veel doen) een nieuw automatisme. De sleutel van verandering in je gedrag is dus om meteen in het reptielenbrein, nieuwe gewoonten in te laten slijten. Dan gaat verandering snel en makkelijk en is het net alsof het nooit anders is geweest.

Om dit te laten slagen, hierbij wat tips: bepaal van welk gedrag je af wil. Maak het groot, erg en pijnlijk, beleef het gevoel alsof het echt is. Niet fijn in het moment wel effectief;) Jouw brein kent geen verschil tussen fantasie en werkelijkheid en handelt naar wat jij “erin stopt”. Jouw brein zal het zien als “echt” gevaar zodat jij instinctief in actie komt. Als je wilt veranderen, zorg dat je dit doet in een veilige omgeving. Een omgeving die achter jouw verandering staat en je stimuleert. Creëer een mooie toekomstdroom. Een aantrekkelijk toekomstbeeld bevat een wens of verlangen. Als je zo’n beeld creëert alsof het al werkelijkheid is, benut je de kracht van je emoties, want de hersenen leren makkelijker als er emoties in het spel zijn. Een aantrekkelijk toekomstbeeld leidt bovendien tot ontspanning. Ontspanning helpt ook om de eerste kleine veranderingen in je eigen gedrag beter te kunnen zien. Door te mediteren maak je direct contact met het reptielenbrein en kom je meer in het hier en nu. Ook kom je beter in contact met je gevoel. Je geeft daarmee je zoogdierenbrein een beloning en je neo-cortex blijft rustig! Hierdoor voel je je veilig, reageer je rustiger. Je krijgt er nieuwe kracht en energie van, innerlijke rust en het gevoel alles aan te kunnen. Je kunt je beter concentreren en krijgt meer zelfvertrouwen. Zorg tot slot voor beweging in welke vorm dan ook. Beweging maakt de juiste stofjes (de neurotransmitters: endorfine, oxytocine, dopamine en serotonine) aan die veranderen vergemakkelijken. Verwen jezelf met deze stofjes en beweeg je letterlijk naar je doelen toe. [Kirsten Gieben]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *