Knuffeltijd

Mensen presteren beter als ze erkenning krijgen, als ze zich veilig voelen en fouten mogen maken. Het geheim: oxytocine. Ook wel het “knuffelhormoon” genoemd. Het zorgt voor meer zelfvertrouwen en betere prestaties.

We maken oxytocine aan als we een compliment krijgen, als een vriend langskomt in een moeilijk periode en tijdens een onverwacht leuk praatje met een vreemde in de rij bij de kassa van de supermarkt. Oxytocine geeft een gelukkig en blij gevoel. Een gevoel van erbij horen, van gewaardeerd worden. Lang blijft het stofje helaas niet hangen, misschien vijf minuten. Wat wèl lang blijft hangen is het gevoel van vertrouwen.

En vertrouwen is de basis van beter presteren. Neurowetenschapper Paul Zak, raadt acht knuffels per dag aan. Knuffels zijn gratis en zorgen voor een snelle piek van oxytocine-afgifte in het bloed. Heerlijk toch? Inderdaad. Ben je niet zo van het knuffelen? Geen probleem. Niks hoeft en alles mag. Ja, ook in tijden van de “Me2” discussies. Uiteraard met wederzijdse instemming. Even checken en aftasten of de ander wil knuffelen is aan te raden;) Is het geven van een knuffel nog een stapje te ver? Even kort wrijven over de plek op de rug tussen de schouderbladeren van de ander draagt ook bij aan zijn dagelijkse portie gelukshormoon:) En voor jou een mooi en eenvoudig cadeautje om te geven: succes verzekerd.

Ook al is oxytocine onzichtbaar, de resultaten van oxytocine bij medewerkers zijn zeer zichtbaar. Een tip voor leidinggevenden: stuur op oxytocine en creëer een gouden team/afdeling of directie. Een medewerker die vertrouwen krijgt van zijn leidinggevende en gewaardeerd wordt om zijn inzet, maakt oxytocine aan, zal zich onderdeel voelen van de directie en zal zich meer inspannen voor de leidinggevende en voor de doelen waar de directie of het bedrijf voor staat. Een win-win dus.

Met Valentijn op komst (een mooie gelegenheid voor een boost aan oxytocine vriendjes) organiseer ik in mijn werkzaamheden altijd de jaarlijkse “Treintje Valentijntje” actie. Iedere medewerker heeft de mogelijkheid een (anoniem) compliment te geven met een Valentijn-Telegram aan een andere collega. We verzamelen alle complimenten in een doos en delen deze vervolgens uit. Mega leuk! Ik kan me zo voorstellen dat het dit jaar niet alleen bij complimentjes blijft….;) Overigens iedereen is welkom om mee te doen. Fijne en warme knuffels gewenst.[Kirsten Gieben]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *