Luister naar je hart

Ken je dat gevoel? Je staat voor een belangrijke keuze in je leven en je twijfelt. Je hart zegt “doen” maar je kunt honderd redenen bedenken waarom het beter is van niet. Of je denkt “ik ga ervoor”, maar je gevoel zegt: nee. Wat doe je dan?

Zou het niet ontzettend fijn zijn als je wist hoe je naar je hart kunt luisteren? Precies. Dan doe je wat goed voelt en niet wat hoort. Het goede nieuws: naar je hart luisteren kan echt en is makkelijker dan je denkt:) Hoe? Allereerst: durf te voelen. Om naar je hart te kunnen luisteren is het belangrijk dat je emoties toelaat en niet wegstopt.

In onze westerse maatschappij hebben we onszelf in het algemeen “aangeleerd” zo min mogelijk gevoel toe te laten. Gevolg: je plaatst als het ware een muur tussen je brein en je hart. De kunst is een emotie te herkennen, erkennen en ernaar te handelen. Je zult merken dat dit gevoel dan snel weer verdwijnt. Tevens leer je gevoelens te herkennen zodat je de betekenis erachter snapt. Als je dan voor een lastige beslissing staat, of het nou werk of privé is, dan herken je meteen welk gevoel het is en wat je moet doen. Handig! Bijvoorbeeld: iemand maakt een onaardige opmerking over je en het raakt je. Je kunt het gevoel toelaten door tegen jezelf te zeggen: “Ik merk dat dit mij raakt en ik laat het toe. Mijn emotie mag er zijn.” Vervolgens handel je ernaar. Je kunt het benoemen, een blokje omlopen of je haalt diep adem en laat het wegstromen.

Meditatie en mindfulness zijn andere manieren om te luisteren naar je hart. Bijvoorbeeld tussen vergaderingen door. Wees je bewust van je ademhaling. Adem in vanaf je buik tot aan je hart en blaas dan dubbel zo langzaam uit. Voel wat je daarbij voelt. Een Amerikaanse cardioloog heeft ontdekt dat het hart een eigen brein heeft en dat er meer signalen van het hart naar de hersenen gaan dan andersom. Ook reageert het hart veel eerder op gebeurtenissen om ons heen dan de hersenen en blijkt dat gevoelens veel krachtiger zijn dan gedachten.

Praat dus eens met je hart;) Gaat luisteren je minder goed af en ben je visueel ingesteld? Geen nood;) Experimenteer eens met een “roze-bril-dag”. Bekijk die dag iedere situatie door een roze bril. Elke gedachte heeft effect en maakt chemische stofjes aan in je lichaam. Positieve gedachten maken positieve stofjes, negatieve gedachten… precies je begrijpt het al;) Je hart is gebaat bij positieve stofjes. Bijvoorbeeld: Pff weer een drukke dag voor de boeg en het regent wordt: gelukkig het regent, nu kom ik aan alle dingen toe die ik anders niet doe. Wacht dus niet op een goede dag, maak er zelf één. [Kirsten Gieben]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *