Simple life

Confusius zei het al: “Life is really simple, but we insist on making it complicated.” Geheel mee eens. Alleen soms… heb je het gevoel dat je het toch net niet allemaal kunt bijhouden.

Er gebeurt zoveel in je leven, er zijn zoveel dingen die je wilt doen, zoveel zaken die je in de gaten wil of misschien wel moet houden voor je werk. Wees gerust. Je bent niet de enige.

Kan het anders? Ja, en het is makkelijker dan je denkt:) Wat je zou kunnen doen is snoeien. Net als bij een struik. Als je de boel een beetje uitdunt wordt de struik mooier en geeft hij meer vruchten. Voordat je kunt snoeien moet je weten wat je doelen, wensen en behoeften voor 2018 zijn. Want alleen dan weet je welke takken je moet laten zitten;)

Bij mij gaat het ieder jaar zo. In januari zet ik op een rij wat ik voor dat jaar echt belangrijk vind. Hoe? Door het stellen van de vragen: wat zijn de meest belangrijke dingen in mijn leven? Wat wil ik in 2018 nou eigenlijk echt? Wat maakt mijn hart op dit moment in mijn leven blij? Hoe wil ik terug kijken in december op 2018? En tot slot hoe zorg ik ervoor dat mijn leven weer eenvoudiger wordt?

Richt je daarbij op de grote lijnen en je basis gewoontes. De aspecten van je leven waar de rest op gebaseerd is. Om in de “natuur-vergelijkingen” te blijven: kijk naar een boom. Elk blaadje, elke twijg, elke tak steunen uiteindelijk allemaal op die ene grote stam. Die stam staat in jouw leven voor de belangrijkste dingen die je dagelijks doet. Bijvoorbeeld: investeren in je relaties, goed voor je lichaam zorgen en waarde toevoegen in je werk. En ook momenten van rust, dankbaarheid en mindfulness ervaren.

Als je deze dingen doet, loopt de rest bijna vanzelf. Herinner jezelf regelmatig aan je échte prioriteiten door ze bijvoorbeeld in je agenda te noteren of te delen met een vriend en collega. Wanneer het leven je dan toch probeert te verleiden met “te veel bij- en zijtakken” helpen deze prioriteiten je uit de chaos te houden. Niemand is altijd perfect in balans, ik ook niet;) Soms moet je zelfs bewust even uit balans raken om bepaalde doelen te behalen. Of prachtige lessen te leren. Het geeft dan wel rust wanneer je weet hoe je jezelf snel en eenvoudig terug kan brengen naar de plek waar je wilt zijn. Yoga en meditatie helpt daarbij trouwens ook;)

Neem gerust een paar keer per jaar de tijd om je prioriteiten weer in de juiste volgorde te zetten, doelen toe te voegen of juist te elimineren. Wees daarin flexibel en experimenteer wanneer je wilt. Zo zorg je ook nog voor wat extra swung in je leven:) Hou daarbij wel in gedachte: er zijn zoveel dingen die je kunt doen. Maar er zijn maar een paar dingen die er daadwerkelijk toe doen. Ik wens je een fantastisch 2018.[Kirsten Gieben]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *